Despre Eneagrama si tipurile de personalitate

In jos

Despre Eneagrama si tipurile de personalitate

Mesaj  Lucica la data de Mar Oct 26, 2010 8:32 am

Despre Eneagrama si tipurile de personalitate

O harta pentru sufletul tau

Ti-ai dorit vreodata sa ai o harta sufletului uman care sa-ti arate motivatiile tale cele mai profunde, sa-ti explice pe indelete ce te determina de fapt sa actionezi si de ce iei anumite decizii si nu altele?
Ai observat ca in multe situatii, in loc sa spui ceva care sa dezamorseze o situatie tensionata, ai facut mai mult rau, si argumentul pe care-l credeai favorabil s-a intors impotriva ta?

Ce sa facem, cum sa ne comportam pentru a obtine maximul dintr-o situatie data? Cum sa intelegem ce este important pentru cei din jur si cum sa-i facem fericiti, pentru a fi fericiti la randul nostru? De ce la solicitarile amicilor suntem uneori atat de amabili, iar alteori ii respingem nervosi?

Eneagrama este cel mai nou sistem psihologic de "depistare" si descriere a personalitatii. Este o harta cu 9 puncte forte ce corespund celor 9 tipuri de personalitate. Avand radacinile in cunoasterea esoterica milenara a Orientului si rigoarea stiintifica a Occidentului, acest sistem ne reveleaza foarte precis felul in care percepem lumea si de ce o percepem asa.

Sunt oare chiar asa?

Cauti un instrument eficace pentru a-i cunoaste si intelege mai bine pe cei din jurul tau? Esti curios sa afli de ce ti-e frica cel mai tare si cum sa scapi de aceasta teama care iti limiteaza uneori actiunile?

Eneagrama ne ajuta sa intelegem ce este cu adevarat in sufletul nostru si ce ne motiveaza sa mergem mai departe pentru a ne atinge telurile. Ne descopera valorile care ne reprezinta si ne ajuta sa intelegem de ce reactionam dupa un tipar parca determinat.

Ne arata ca iubirea nu este pentru toata lumea legea suprema si ca ceea ce pentru vecinul nostru este o chestiune de viata si de moarte, noua ne poate smulge un zambet doar...

Eneagrama ne arata si relatiile care se stabilesc intre toate cele 9 tipuri de personalitate si felul in care suntem cu totii conectati, prieteni sau dusmani. Ne ajuta sa ne dam seama care sunt punctele noastre forte dar si care sunt punctele noastre vulnerabile, de umbra, cu care nu prea ne place sa ne confruntam. Ea ne imbunatateste atat comunicarea cu prietenii si familia cat si cu sefii sau clientii nostri, deschizandu-ne calea unor relatii autentice si armonioase.

Jocul de-a... cine sunt eu?

Lucrul cu Eneagrama incepe din momentul in care ai reusit sa identifici ce tip de personalitate esti. Nu uita, ca desi ne recunoastem multe din atitudinile celor 9 tipologii, numai un singur tip de personalitate ne caracterizeaza cu adevarat.

Iti propunem mai jos testul rapid al Eneagramei care in 5 minute te poate ajuta cu destula precizie sa identifici carui tip psihologic apartii.
Pentru a obtine rezultate cat mai corecte, selecteaza un singur paragraf din cadrul urmatoarelor doua grupuri de afirmatii. Alege-l pe cel care iti reflecta cel mai bine atitudinea si comportamentul, asa cum te manifesti cel mai des in viata de zi cu zi.

Fii sincer cu tine insuti... reguli, reguli...

Nu trebuie sa fii de acord in totalitate cu fiecare cuvant din paragraf! Daca esti de acord cu 80% din el alege-l dintre celelalte doua. Important este sa fii de acord cu tonul general si cu ideea generala a paragrafului selectat. Nu respinge un paragraf numai datorita unui singur cuvant nepotrivit sau a unei fraze. Priveste tabloul in intregime.

Nu analiza si reanaliza alegerea facuta. Alege paragraful pe care il simti ca este potrivit, chiar daca nu esti 100% de acord cu el. Sensul general si sentimentul pe care ti-l lasa este mai important decat fiecare element al lui luat separat. Lasa-ti intuitia sa aleaga.

Daca nu te poti decide ce paragraf ti se potriveste cel mai bine, poti face doua alegeri, dar numai pentru un singur grup. De exemplu, C in grupul I, si X si Y in grupul II. Noteaza literele corespunzatoare fiecarui paragraf selectat. Ai grija si nu trisa, nici-un tip de personalitate nu este mai bun ca altul!

Grupul I

A. Am tendinta sa fiu destul de independent si imi place sa ma afirm. Am simtit ca este mai bine sa iau viata in piept. Mi-am stabilit scopurile, imi place sa ma implic si sa fac ca lucrurile sa-mi iasa. Nu-mi place sa stau deoparte - vreau sa realizez lucruri mari si sa am impact asupra celor din jur. Nu caut neaparat sa ma confrunt cu altii, dar nu las oamenii in nici-un caz sa ma dea la o parte. Cea mai mare parte din timp stiu ce vreau si fac totul pentru asta. Am tendinta sa muncesc din greu dar si sa ma distrez.

B. Am tendinta sa fiu tacut si imi place sa fiu singur. Nu obisnuiesc sa atrag atentia asupra mea si nu obisnuiesc in general sa ma afirm. Nu ma simt bine sa preiau conducerea sau sa fiu asa competitiv ca ceilalti. Multi pot spune despre mine ca sunt un visator, o mare parte din trairile mele se petrec in imaginatia mea. Ma simt bine daca nu este nevoie sa fiu tot timpul activ.

C. Am tendinta sa fiu foarte responsabil si devotat. Ma simt groaznic daca nu-mi tin promisiunile si daca nu fac ceea ce ceilalti asteapta de la mine.Vreau ca oamenii sa stie ca sunt aici pentru ei si ca voi face tot ceea ce cred ca este mai bine. Chiar daca ei nu stiu, de multe ori am facut sacrificii mari pentru ceilalti. Deseori nu am grija de mine. Fac ceea ce trebuie facut si ma relaxez (sau fac ceea imi place cu adevarat) numai daca mai ramane timp.

Grupul II

X. Sunt o persoana care are de obicei o imagine pozitiva despre viata si simte ca lucrurile se vor sfarsi cu bine. Pot sa gasesc cu usurinta ceva care sa-mi trezeasca entuziasmul si gasesc intotdeauna ceva de facut. Imi place sa fiu impreuna cu altii si sa ii ajut sa fie fericiti. Ma bucur sa-mi impartasesc starea mea buna cu cei din jur. Nu ma simt intotdeauna grozav dar incerc sa nu arat asta nimanui! Aman de multe ori sa-mi rezolv problemele.

Y. Sunt o persoana cu sentimente puternice, cei mai multi oameni pot spune cand nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalti, dar sunt mult mai sensibil decat las sa se vada. Vreau sa stiu pe cine ma pot baza si prefer sa-mi definesc clar relatiile cu ceilalti. Cand sunt suparat as vrea ca cei din jur sa-mi raspunda si sa fie alaturi de mine. Stiu care sunt regulile si nu-mi place ca oamenii sa-mi spuna ce sa fac. Vreau sa hotarasc eu insumi.

Z. Tind sa fiu logic si ma stapanesc bine - dar nu ma simt in largul meu sa am de-a face cu sentimente si emotii. Sunt eficient - chiar perfectionist - si prefer sa lucrez singur. Cand sunt probleme sau conflicte personale, incerc sa nu ma implic emotional in acea situatie. Unii spun ca sunt prea rece si detasat, dar nu vreau ca emotiile sa ma distraga de la ce este cu adevarat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reactiile chiar daca ceilalti insista.

Punand impreuna cele doua litere pe care le-ati selectat, se formeaza un cod alcatuit din 2 cifre. De exemplu, ati ales paragraful C din Grupul I si paragraful Y din Grupul II. S-a format codul CY.

Pentru a afla carui tip de personalitate apartii, verifica unde corespunde codul ales de tine si citeste indicatiile din tabel:

Simbol Tipul Numele tipului si caracteristici de baza

AX 7 Generalist: Spontan, implinit, impulsiv
AY 8 Seful: Increzator in sine, hotarat, dominator
AZ 3 Competitiv: Ambitios, constient de imaginea sa
BX 9 Mediator: Receptiv, convingator, automultumit
BY 4 Artist: Intuitiv, estet, egocentric
BZ 5 Observator: Perceptiv, inventiv, detasat
CX 2 Altruist: Generos, grijuliu, posesiv
CY 6 Devotat: Atragator, responsabil, defensiv
CZ 1 Perfectionist: Rational, principial, controlat


Prezentarea detailata a celor noua tipuri de personalitate asa cum le prezinta Eneagrama, ne ofera incitante surprize despre noi insine. Dar descrierile de mai jos nu reprezinta intregul spectru al unui tip de personalitate, ele sunt numai cateva puncte de reper care sa va trezeasca la maxim curiozitatea.

Pe scurt: o noua privire asupra personalitatii

Tipul 1: Reformatul, Perfectionistul. Este tipul principial, idealist. Sunt morali si constiinciosi, cu un deosebit simt pentru tot ceea ce este corect. Lupta pentru dreptate, dorindu-si intotdeauna sa faca lucrurile cat mai bine dar fiindu-le intotdeauna teama sa nu greseasca. Bine organizati, ordonati, pretentiosi, incearca sa mentina standarde foarte inalte, dar din aceasta cauza pot ajunge sa fie prea critici si perfectionisti. Problemele lor de baza sunt reprimarea maniei si nerabdarea. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul Unu ajung sa fie intelepti, realisti, cu discernamant, nobili, foarte morali.

Tipul 2: Cel care ajuta, Altruistul. Tipul grijuliu, care are mereu grija de ceilalti. Persoanele care apartin tipului Doi sunt empatice, sincere si foarte afectuoase. Sunt prietenoase, generoase, gata sa se sacrifice pentru cei din jur dar pot fi si sentimentale, lingusitoare, cautand sa faca pe placul celorlalti. Tind sa fie aproape de ceilalti, si fac deseori servicii numai pentru ca lumea sa aiba nevoie de ei. Problema lor este faptul ca nu au grija de ei si nu sunt constiente de propriile lor nevoi. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul Doi sunt altruisti, lipsiti de egoism si au o dragoste neconditionata pentru ei si pentru cei din jur.

Tipul 3: Cel care reuseste. Competitivul. Tipul adaptabil, orientat spre obtinerea succesului. Cei din tipul Trei sunt persoane bine bazate, pline de incredere, atractive, fermecatoare. Sunt ambitiosi, competenti si energici si pot fi foarte constienti de pozitia lor sociala si foarte motivati pentru a se realiza. Sunt foarte preocupati de imaginea lor si de ceea ce gandeste lumea despre ei. Problema lor de baza este ca sunt foarte competitivi si ajung sa fie dependenti de munca lor. La cel mai inalt nivel, cei care apartin tipului Trei se accepta pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.

Tipul 4: Individualistul. Artistul. Romantic, introvertit. Cei din tipul Patru sunt constienti de sine, sensibili, rezervati si tacuti Sunt individualisti, introvertiti, sinceri cu sentimentele lor. Pot fi schimbatori, timizi, prea centrati pe persoana lor. Sunt retinuti in relatiile cu ceilalti datorita faptului ca se simt vulnerabili si imperfecti dar dispretuiesc si fug in acelasi timp de modul banal de viata al celorlalti. Au probleme datorita faptului ca sunt prea indulgenti cu ei si se autocompatimesc. La cel mai sanatos nivel, tipul Patru sunt persoane foarte inspirate si creative, in stare sa fie mereu altele si sa-si transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.

Tipul 5: Ganditorul. Observatorul. Tipul cerebral, intens. Persoanele din tipul Cinci sunt intelegatoare, curioase si agere. Sunt capabile sa se focalizeze si sa se concentreze foarte usor, sa dezvolte abilitati si idei complexe. Independente si inovatoare, sunt foarte preocupate de gandurile lor si de constructiile lor mentale. Se detaseaza usor. Au probleme cu singuratatea, excentricitatea si nihilismul. La cel mai sanatos nivel, sunt vizionari, fiind pionierii a ceea ce va urma, au idei inaintea timpului lor si sunt in stare sa impuna o viziune complet noua despre lume.

Tipul 6: Devotatul. Loialul. Persoana de incredere, orientata spre siguranta personala. Cei din acest tip sunt fiinte vrednice de incredere care muncesc din greu si sunt foarte responsabile. Pot fi si evazivi, batand tot timpul in retragere, puternic anxiosi, traind tot timpul in stres. Sunt deseori ironici si indecisi dar pot fi si rebeli, sfidatori, reactionand violent. Au probleme cu suspiciunea si neincrederea, pe care le manifesta fata de ceilalti cat si fata de ei insisi. La cel mai inalt nivel de dezvoltare au deplina incredere in ei, sunt increzatori in ceilalti, curajosi, fiind un sprijin pentru cei slabi .

Tipul 7: Entuziastul. Generalistul. Tipul mereu ocupat, foarte productiv. Sunt inconstanti, multilaterali, optimisti si spontani. Jucausi, spirituali, practici, pot fi si indisciplinate, imprastiate. Cauta in permanenta experiente noi si excitante, dar devin zapacite si epuizate datorita acestei alergaturi nesfarsite. Au probleme cu impulsivitatea si superficialitatea. La cel mai sanatos nivel, tipul Sapte isi canalizeaza talentele spre teluri valoroase, devenind fericiti, impliniti, si plini de recunostinta .

Tipul 8: Conducatorul. Cel caruia ii plac provocarile. Puternic, dominator. Cei care apartin tipului Opt sunt fiinte pozitive, puternice, au incredere deplina in ele. Protectoare, ingenioase, hotarate, pot fi si foarte mandri si dominatori. Ei simt ca trebuie sa controleze totul, devenind agresivi si incercand sa intimideze. Au probleme cu apropierea reala de ceilalti. La cel mai inalt nivel, sunt foarte stapani pe sine si isi folosesc puterea sa imbunatateasca vietile celorlalti. Sunt marinimosi, curajosi, putand sa devina mari personalitati istorice.

Tipul 9: Pacificatorul. Mediatorul. Tipul calm, fara griji, multumit de sine. Sunt fiinte primitoare, stabile, de incredere. Sunt buni la suflet, calmi, ii sprijina pe cei din jur, dar sunt mult prea dispusi sa faca pe placul celorlalti numai ca sa evite scandalul. Ei doresc ca viata lor sa se desfasoare fara conflicte si tind sa se complaca in orice situatie si sa minimalizeze orice tulburare care apare. Au probleme datorita faptului ca sunt pasivi si incapatanati. La nivelul de dezvoltare cel mai inalt, devin neinfricati, in stare sa cuprinda totul, sa impace oamenii si sa vindece conflictele dintre ei.

Eneagrama, acest instrument fascinant de autocunoastere si dezvoltare personala ne ajuta sa fim constienti de faptul ca desi fiecare dintre noi este unic si are un fel propriu de a vedea si de a aborda lucrurile, la un nivel mult mai profund al sufletului exista "ceva" comun care ne uneste si in care ne regasim. Acest mister unificator care se afla in spatele valului personalitatii noastre este chiar Esenta noastra ultima, scanteia divina care se afla ascunsa in noi.


Dr.Gabriela Marin, Professional Member of International Enneagram Association

_________________________________________________
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Daca intr-o zi iti vine sa plangi,cauta-ma!Nu promit sa te fac sa razi,dar voi plange alaturi de tine! Daca intr-o zi iti vine sa fugi,cauta-ma! Nu promit sa te opresc,dar voi fugi alaturi de tine! Daca itr-o zi ma cauti si nu iti raspund,vino! Poate am eu nevoie de tine!
avatar
Lucica
FONDATORI
FONDATORI

Mesaje : 739
Data de inscriere : 14/10/2010
Varsta : 40
Localizare : OLT

http://olteanca.forumulmeu.ro

Sus In jos

Re: Despre Eneagrama si tipurile de personalitate

Mesaj  Lucica la data de Mar Oct 26, 2010 8:33 am" Modelul lui Kahler"

Eficienta profesionala a fiecaruia din noi ca manager sau ca persoana implicata in vanzari se sprijina nu numai pe competente profesionale dar si pe aptitudinile fiecaruia de a comunica eficient cu ceilalti, colegi si clienti. In acest atelier vi se ofera instrumente pentru eficientizarea comunicarii dvs. Baza acestui demers este o mai buna intelegere de sine si a celorlati. Modelul a fost elaborat si experimentat de Dr. Taibi Kahler ("The Process Communication Model" - PCM) - [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Modelul PCm are aplicatii deja bine dovedite in management, recrutare, training, vanzari, negociere, teambuilding, etc.

Pentru PCM si opera de cercetare din jurul acestui model, Dr. Kahler a fost onorat cu prestigiosul premiu stiintific Eric Berne. Materialele si procedurile legate de PCM au fost utilizate de NASA la recrutarea astronautilor, dar si de catre Bill Clinton in cea de-a doua campanie electorala a sa pentru a rafina persuasiunea mesajelor sale.

Modelul PCM are la baza doua prezumtii verificate prin cercetari solide: felul in care spunem ceva e mai important decat continutul comunicarii si, a doua, unicitatea fiecaruia din noi se bazeaza pe o combinatie personala a 6 caracteristici de baza, prezente intr-o oarecare masura in toti. Pe aceasta baza putem sa imaginam si sa aplicam metode foarte practice, persuasive, de motivare a celor din jur, fiindca le intelegem specificul perceptiilor si comportamentele in diverse situatii de stres. Abilitatile fiecaruia in comunicare cresc, capacitatea de a-i motiva pe ceilalti creste, crescand in consecinta eficienta managementului.

Daca sunteti manager, acest seminar/atelier va va echipa cu instrumente concrete pentru a va motiva mai eficient echipa, pentru a negocia mai bine, pentru a controla mai bine stresul personal si al celor din jur, pentru a va face mai influent.

Daca lucrati in vanzari veti putea dezvolta mai usor loialitatea printre clienti, va veti fideliza mai consistent echipa, va veti controla mai bine stresul si veti negocia mai eficient.

_________________________________________________
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Daca intr-o zi iti vine sa plangi,cauta-ma!Nu promit sa te fac sa razi,dar voi plange alaturi de tine! Daca intr-o zi iti vine sa fugi,cauta-ma! Nu promit sa te opresc,dar voi fugi alaturi de tine! Daca itr-o zi ma cauti si nu iti raspund,vino! Poate am eu nevoie de tine!
avatar
Lucica
FONDATORI
FONDATORI

Mesaje : 739
Data de inscriere : 14/10/2010
Varsta : 40
Localizare : OLT

http://olteanca.forumulmeu.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum